Tu stii sa ai grija de ficatul tau?

Ficatul este cel mai mare organ din corpul uman cu un rol foarte important in organismul nostru. Una dintre multiplele functii ale ficatului este de a transforma nutrientii in surse de energie. In plus, ficatul are si un rol important in detoxifiere, respectiv, curatarea sangelui de toxine, metale grele, virusi, paraziti.

Printre noi exista persoane care necesita o atentie speciala si un control cat mai amanuntit hepatic, cum ar fi, consumatorii de alcool, femeile care iau anticonceptionale, bolnavii care au avut hepatita sau icter din alta cauza, pacientii cu diabet zaharat, pacientii obezi, pacientii cu colesterol crescut, persoanele care lucreaza in mediu toxic sau care consuma substante toxice cum sunt etnobotanicele sau drogurile.

Din toate aceste motive, in acest articol, afla de la Bogdan Ivanescu cum iti poti proteja ficatul. In primul rand, trebuie evitate alimentele grase si sa nu consumam mai mult de un pahar de vin pe zi.

Cu toate ca ficatul este un organ care se poate regenera rapid, o alimentatie necorespunzatoare sau anumite excese ii pot afecta functionarea la parametrii normali.

Unul dintre factorii care dauneaza metabolismului ficatului este alcoolul. Cu toate acestea, zaharul rafinat este considerat a fi mai nociv pentru ficat decat alcoolul. Pe de alta parte, grasimile trans care sunt utilizate in industria alimentara pentru a prelungi perioada de valabilitate a unui produs pot duce in timp la aparitia unor dezechilibre ale metabolismului hepatic. Grasimile trans sunt notate pe eticheta produselor ca fiind produs hidrogenat, trans sau partial hidrogenat. Pe de alta parte, functiile hepatice mai pot fi afectate de fumat, stres si lipsa odihnei.

Pentru a-ti proteja ficatul, doctormit.ro ne recomanda sa avem o dieta formata din ciorbe si supe din carne de pui, vita, supe de legume, piureuri din legume sub forma de salate sau pregatite fara ceapa, prajeli sau ulei, cartofi natur, piure, in coaja cu branza de vaca, carne de pui, vita, curcan, in general carne slaba fara piele si grasime, peste slab alb, unt, ulei de masline neprajit, sosuri fara grasime, oua, dar nu mai mult de 2 pe saptamana, sosuri fara grasime, lapte si lactate slabe, paste fainoase, paine, dar nu proaspata, mamaliga.

In ceea ce priveste dulciurile si prajiturile pot fi consumate cele care sunt pregatite cu putine oua si putina grasime, prajituri uscate, biscuiti simpli, tarte cu fructe, placinta cu mere sau branza dulce, miere, fructe crude, coapte sau compoturi. Ca si bauturi pot fi consumate siropuri de fructe sau legume sau apa plata.

Pe langa acestea, sunt o serie de alimente benefice pentru ficat printre care, verdeturile, pot fi consumate de toate felurile sub forma de salata sau sucuri de legume, sfecla rosie in salate sau sub forma de suc, grapefruit, turmeric, fiind un condiment cu proprietati anticancerigene si antiinflamatorii, un puternic antioxidant, care accelereaza procesul de detoxifiere si care stimuleaza functiile vezicii biliare, silimarina.

DoctorMit sustine ca hidratarea are un rol important in protejarea ficatului, de aceea este important sa nu uitam sa ne hidratam cu doi litri de apa pe zi, eventual cu putina lamaie. Sunt recomandate şi ceaiurile de tei, muşeţel sau mentă, care ajută la detoxifierea rapidă şi eficientă a organismului.

Descopera informatii suplimentare legate de subiect din urmatorul videoclip DoctorMIT:


Leave a Reply