Pentru o bautura alcoolica din fructe, vinul este un subiect incredibil de nuantat. Poate dura ani de zile pentru a-l stapani, iar oameni din intreaga lume isi dedica viata descoperirii numeroaselor sale secrete. Am pregatit pentru tine o lista cu cateva lucruri pe care probabil ca nu le stiai despre vin, iar daca esti in cautarea unuia de clasa, te poti orienta catre Crama Budureasca pentru a achizitionarea unui vin rosu de calitate.
- Cea mai veche crama cunoscuta este armeana, datand din 4100 i.Hr.
- In secolul al X-lea i.Hr., fenicienii au raspandit vinul in intreaga Mediterana, introducandu-l grecilor antici, care la randul lor i-au inspirat pe romani sa devina pasionati de vin si sa cultive struguri in tot imperiul lor.
- Vechii greci si romani pastrau vinul cu mare atentie, devotandu-le zeilor sucului lor preferat de fructe fermentate. Bacchus era zeitatea preferata a oenologilor romani, in timp ce Dionisos era venerat de greci ca zeul recoltei de struguri.
- Din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, productia mondiala de vin a scazut in 2017 la un nivel nemaivazut in 60 de ani.
- Contactul dintre sucul de struguri si pielita bobului determina culoarea unui vin; acest lucru afecteaza si continutul de taninuri al produsului final.
- Vinul dulce sau „desert” este produs din struguri cu o concentratie mare de zahar. In unele parti ale lumii, acest lucru implica permiterea vitei de vie sa contracteze „putregaiul nobil”, in timp ce in altele, inseamna lasarea strugurilor sa inghete inainte de a fi recoltati pentru a produce „vin de gheata” licoros.
- Vinurile fortificate (cum ar fi sherry si porto) sunt create prin adaugarea de alcool suplimentar in diferite etape de productie.
- Datorita faptului ca strugurii produc zaharuri pe masura ce se coc, vinurile din clima mai calda contin de obicei mai mult zahar si sunt mai robuste decat cele din clima mai rece, care tind sa fie mai acide.
- Vinurile din Europa de Vest si Orientul Mijlociu sunt cunoscute ca fiind din „Lumea Veche”, in timp ce cele din America de Nord si de Sud, Australia, Africa si Asia sunt cunoscute ca vinuri din „Lumea Noua”.
- Pe etichetele vinurilor europene, este obisnuit sa se gaseasca regiunea de productie, in timp ce vinurile din Lumea Noua listeaza de obicei soiul de struguri.
- Terroir-ul unui vin este o combinatie de influente ale mediului, inclusiv tipul de sol si clima, asupra vitei de vie.
- Cand vinurile albe sunt pastrate in frigider, ele pot dezvolta un sediment inofensiv, asemanator unui diamant, cunoscut sub numele de cristale de tartrat.
- Nu exista nicio cerinta ca vinurile sa fie facute dintr-un singur soi de struguri. Sucurile fermentate individual sunt apoi combinate pentru a crea ceea ce este cunoscut sub numele de „cupaj”.
- Este posibil sa se produca vin alb spumant oriunde, dar numai cele imbuteliate in regiunea Champagne din Franta pot fi numite sampanie. Alternativele includ cava, prosecco sau Riesling.
- Sticlele de sampanie sunt fabricate din sticla mai groasa pentru a rezista presiunii induse de carbonatare.
- Vinurile organice, biodinamice si naturale sunt produse de vinificatori care aleg sa nu interfereze cu ecologia podgoriilor, astfel ca nu folosesc erbicide sau pesticide.
- Sticla de vin „magnum” este echivalenta cu doua sticle standard, iar unii sustin ca spatiul sau redus de oxigen il face sa aiba dimensiunea optima pentru invechire.
- Exista aproximativ 1.300 de soiuri de struguri folosite pentru a produce vin.
- Majoritatea vitei de vie folosite la producerea vinului este o varianta a speciei Vitis Vinifera.
- Cabernet Sauvignon este cel mai raspandit soi plantat din lume, urmat de Merlot, Airén (struguri de sherry spaniol), Tempranillo si Chardonnay.