In jurul a 6 luni, bebelusii trebuie sa isi satisfaca nevoile substante nutritive. Acesta este momentul ideal pentru a introduce alimente „solide” sau complementare in dieta lor si momentul cand incepe diversificarea alimentatiei la bebelusi. Alimentele complementare sunt altele decat alimente decat laptele, care sunt usor de preparat si consumat, fiind digerate rapid.
Totusi, cel mai important aspect este ca prin intermediul acestor alimente, bebelusii isi asigura aportul necesar de nutrienti, vitali pentru cresterea sanatoasa a acestora.
Diversificarea alimentatiei la bebelusi este o etapa care trebuie sa se realizeze usor si cu rabdare. Laptele satisface nevoile nutritionale pentru majoritatea bebelusilor pana la varsta de aproximativ 6 luni. Prin urmare, varsta recomandata pentru introducerea alimentelor noi este de 6 luni. Cu toate acestea, unii profesionisti din domeniul sanatatii recomanda uneori sa le ofere intre 4 si 6 luni, in functie de apetitul copilului.
Deoarece nivelul de crestere si nevoile variaza de la copil la copil, este posibil ca unii bebelusi sa aiba nevoie sa manance alimente complementare inainte de 6 luni. Pe de alta parte, nu este recomandat sa le oferiti alimente complementare inainte de 4 luni, deoarece acest lucru poate fi daunator pentru sanatatea lor.
Acest lucru se datoreaza faptului unii copii mici nu sunt pregatiti din punct de vedere fiziologic sa manance alte alimente decat laptele sau preparatele pentru sugari, deoarece, iar asta pentru ca productia lor de saliva este insuficienta, fie nu au suficiente enzime pentru a digera alimentele pe care le consuma. In acelasi timp, o alta explicatia ar fi legata de faptul ca rinichii lor nu pot tolera cantitati mari de proteine ori sistemul lor imunitar este inca imatur, ceea ce le creste riscul de a suferi de alergii alimentare .
In plus, studiile releva faptul ca introducerea unui anumit aliment intre 4 luni si 6 luni poate reduce riscul ca un copil sa dezvolte o alergie fata de acesta. Totodata, introducerea alimentelor complementare intre 4 luni si 6 luni ar putea ajuta bebelusul sa se adapteze la alimente mai usor decat daca asteptam dupa 6 luni.
Asadar, dupa cum puteti constata, lucrurile oscileaza foarte usor de la un copil la altul. Prin urmare, este necesar sa tineti sub o supraveghere foarte atenta nevoile copilui si sa introduceti diversificarea la momentul potrivit. Odata ce ati inceput diversificarea alimentatiei la bebelusi, trebuie sa stiti ca primele alimente cu care trebuie sa incepeti sunt cele bogata in fier, asa cum este carnea de pasare, ouale, pestele, legumele si fructele.
De asemenea, diversificarea alimentatiei la bebelusi trebuie sa inceapa atunci cand copilul este perfect sanatos, intr-o stare fizica si morala optima, astfel incat sa nu se creeze tulburari.