Etapele realizării unei mansarde la o casă veche

Etapele realizării unei mansarde la o casă veche

Atunci când vrei să extinzi o casa deja ridicată sau când dorești să construiești o locuință ceva mai spațioasă, o bună alegere ar fi să optezi pentru mansardă. Aceasta este plasată fix sub acoperisul casei și de cele mai multe ori are un unghi de înclinare al acoperișului destul de închis.

Mansarda nu este o construcție ce poate fi realizată la orice casă, ci este necesară evaluarea locuinței, mai exact a structurii de rezistență. Abia după ce te asiguri de faptul că totul este în regulă poți trece la proiectarea și construcția mansardei.

Nu este simplu de făcut o mansardă la o locuință deja construită, dar nici foarte complicat. Pentru a-ți face o idee cât mai clară cu privire la ce va urma să se întâmple atunci când se construiește o casa modernă, cu mansardă, iți vom spune care sunt pașii necesari:

  • Demontarea acoperișului – trebuie făcută cu grijă mai ales dacă vrei să refolosești anumite materiale;
  • Realizarea structurii de rezistență – se construiește de obicei din lemn, folosind grinzi orizontale la distanță de 30-60 cm pe tot conturul casei, stâlpi verticali pentru coama centrală și căpriori care vor forma versanții;
  • Montarea asterialei – recomandat ar fi ca aceasta să se construiască din OSB, deoarece aceste plăci se pretează mai bine când vorbim de mansarde, fiind ușoare, ignifuge, protectoare și simplu de montat;
  • Executarea lucrărilor de finisare ale acoperișului – pentru a închide acoperișul în mod corespunzător, va trebui să montezi folie anticondens pe ambii versanți, să adaugi apoi rigle de fixare pentru folie, care vor avea și rol de ventilație, să te ocupi de instalarea hidroizolației și la final să montezi învelișul exterior.
  • Fixarea termoizolatiei – această etapă este foarte importantă, pentru o construcție de calitate. Ea presupune introducerea unor materiale termoizolante între căpriori, pentru a te bucura de un confort termic de înalt nivel.
  • Realizarea instalațiilor – acum este momentul să te ocupi de instalații, să tragi țevile necesare pentru căldură și apă, dar și cablurile pentru alimentarea cu energie electrică.
  • Montarea pereților, tavanului și pardoselei – după ce ai terminat etapa anterioară, poți trece la montarea pereților, tavanului, pardoselei și la delimitarea spațiilor. De regulă totul se face cu profile metalice pe care se prind plăci de gips-carton. Nu trebuie folosite materiale foarte grele.
  • Realizarea lucrărilor de finisare asupra pereților și pardoselii – acestea vor contura foarte frumos interiorul mansardei. În această etapă se vopsește, se dă cu lavabil, se pune tapet etc., în funcție de preferințe și necesități.
  • Instalarea sistemului de încălzire – dacă ai optat pentru calorifere, acum este momentul să le instalezi, după care să faci racordurile necesare.

Ce îți mai rămâne de făcut este să mobilezi și să decorezi întregul spațiu în așa fel încât să te simți cât mai confortabil.

Realizarea unei mansarde nu este simpla, motiv pentru care ai nevoie de specialiști în proiectare, construcție și amenajare. Îi poți găsi cu ușurință dacă apelezi la biroul de arhitectură Destijl din Constanța, unde te așteaptă arh. Enica Ana!


Leave a Reply