Celulele stem pot trata multe boli

Atunci cand incercam sa clasificam bolile ce pot aparea in decursul vietii, una dintre cele mai eficiente abordari este de a le imparti in prima faza in patologii acute si cronice. Mai apoi, concentrandu-ne exclusiv pe cele din a doua categorie, putem sa le impartim la randul lor in boli ce pot fi vindecate cu ajutorul celulelor stem si boli ce nu beneficiaza de acest tip de terapie. Acestea fiind spuse, datorita progreselor neintrerupte facute de-a lungul a zeci de ani, transplantul cu celule susa este utilizat in prezent in tratamentul a peste 80 de patologii diferite, numarul lor ajungand sa creasca de la an la an. In aceste conditii, multe dintre bolile care pana nu demult reprezintau o sentinta garantata la moarte, sunt acum abordate in mod eficient in acest fel, reusind sa ofere o calitate sporita a vietii, remisie si chiar vindecarea acestora.

Ce pacienti pot beneficia de transplantul de tip autolog

Daca ne referim la multitudinea de boli tratabile cu ajutorul celulelor stem, acestea se impart la randul lor pe categorii, cele mai des intalnite fiind patologiile sangelui, precum anemia aplastica, siclemia sau beta talasemia, precum si diverse cancere, cum ar fi leucemiile, tumorile Hodgkin si non-Hodgkin si sindroamele mielodisplazice. Avand in vedere gradul de severitate al tuturor acestor boli, precum si debutul insidios si varsta tot mai frageda la care apar, terapia cu celule stem reprezinta cea mai buna varianta la care se poate apela, fiind de multe ori si singura care poate da vindecarea. In ceea ce priveste patologiile cu determinism genetic, acestea pot fi la randul lor abordate cu un transplant de tip autolog cu celule mezenchimale, dat fiind faptul ca particularitatea unica a acestora consta in abilitatea de a prelua functiile oricarei alte celule din organsim.

Tratamente experimentale cu celule stem

Pe langa lista de boli tratabile cu ajutorul celulelor stem, incercarea de a incorpora acest tip de terapie si in alte scopuri are ca rol cercetarea a cat mai multe utilizari practice ale acestora. Astfel, progresele in domeniul chirurgiei plastice si ale dermatologiei, precum si in domeniul ortopediei sunt suficient de promitatoare incat sa ne faca sa speram la punerea in functie a unor protocoale noi si imbunatatite pentru probleme precum arsuri sau plagi, dar si pentru leziuni articulare sau artroze. Ca mecanism de actiune, cele mai noi tehnologii promit atat o abordare din punct de vedere estetic, cat si o rezolvare la nivel functional, terapia dovedindu-se utila indeosebi in abordarea patologiilor ce necesita regenerarea de tesut. Astfel, prin ulilizarea micro-grefelor si a procedeului de dezagregare celulara se obtine revascularizare post-traumatica, precum si un proces de vindecare accelerat. Printre avantajele implementarii acestui tip de proceduri se numara timpul scurt de procesare a grefei, gradul minim invaziv si riscul scazut de contaminare a tesuturilor.


Leave a Reply